Ulei din semințe de in sau ulei de pește?

Toată lumea a auzit de acizii esențiali și anume Omega 3, 6 și 9. Dar nu multă lume știe că Omega 3 este singurul pe care corpul nostru nu îl produce în mod natural, și deci, trebuie cumva să îl asimilăm din alte produse.

Tot mai mulți dintre noi suntem preocupați să avem o viață mai bună, un regim alimentar mai echilibrat, mai natural și compus din cât mai multe alimente bogate în elementele necesare activității noastre de zi cu zi.

Ce importanță au acizii grași esențiali  Omega 3 ? În unele articole de specialitate sunt denumiți ca molecule de bunăstare și sunt asociați cu:

 • sănătatea creierului și a inimii,
 • menținerea unei stări de bine,
 • reducerea inflamațiilor,
 • stabilizarea aritmiilor cardiace,
 • reglarea colesterolului ( reduce trigliceridele),
 • reducerea durerile articulare asociate artritei, osteoporozei, reumatismului etc.
 • imbunătățirea aspectului pielii, tenului și părului.

Omega 3 se regăsește în uleiul din semințe de in , dar totodată și în uleiul de pește. Omega 3 este format din 3 elemente: unul se regăsește în uleiul din semințe de in sub forma ALA (acid alfa-linoleic), iar celelalte 2 în uleiul din pește sub forma DHA (docosahexaenoic acid)  și EPA (acid eicosapentaenoic ).

Astfel, spun cercetătorii, dacă consumăm uleiul din semințe de in corpul nostru transformă ALA în DHA și EPA, cu ajutorul unor enzime din corp, iar dacă consumăm direct uleiul de pește DHA și EPA este gata „preparat” pentru a fi absorbit. Însă, unii cercetători sunt de părere că e mai bine să consumi uleiuri de origine vegetală, decât cele de origine animală deoarece in cazul uleiurilor de origine animală nu poți controla alimentația vietății sau toxinele conținute (spre exemplu, unii pești conțin cantități semnificative de mercur). Totuși, sunt persoane care preferă uleiul din pește, pentru că DHA și EPA sunt gata sintetizate și pot fi absorbite de corp.

Uleiudin in conține peste 50% Omega 3, aproximativ 15% Omega 6, iar restul sunt acizi grași monosaturați și saturați. Consumul uleiului de in poate fi

benefic datorită faptului că nu putem asimila prea mult DHA și EPA, pentru că organismul nostru transformă ALA în EPA și DHA exact cât are nevoie și nimic mai mult.

Uleiul de origine vegetală pe de altă parte nu conține carbohidrați și colesterol și este bogat în fibre.

Concluzionând, cercetări sunt mai multe pentru uleiul de pește și mai puține asupra beneficiilor uleiului din semințe de in, dar un lucru e cert, că ambele uleiuri sunt sănătoase, sunt benefice pentru organismul nostru, sunt o sursă de Omega3, însă de preferat să nu fie luate împreună pentru a nu risca o supradozare.

Bibliografie:

 •  https://www.betternutrition.com/natural-rx/fish-versus-flax-oil
 • http://www.energyfirst.com/fish-oil-versus-flax-seed-oil#

Foto:https://www.naturallycurly.com/curlreading/ingredients/flaxseed-oil-si/

Sepii cu suc de lămâie, pătrunjel și ulei presat la rece

Suntem mari amatori de fructe de mare, sub orice formă și gătite în fel și chip…iar când la rețetă mai adaugi și #uleipresatlarece , combinația devine irezistibilă!

 

Ingrediente:

 • 500 g sepii mici
 • un mănunchi de pătrunjel
 • usturoi sau praf de usturoi
 • o lămâie stoarsă
 • ulei presat la rece de floarea-soarelui
 • ulei presat la rece de floarea-soarelui infuzat cu ardei iute habanero
 • sare, piper după gust
 1. Sepiile se spală, se curăță, iar apoi se pun în apă clocotită 1-2 minute pentru o scurtă prefierbere.

2. Dacă aveți un wok disponibil, îl încălziți, apoi puneți ulei presat la rece de floarea-soarelui îl lăsați să se încălzească și acesta bine, iar apoi puneți sepiile. Lăsați-le în jur de 5 minute pentru a se frăgezi.

3. Între timp tocați mărunt pătrunjelul, stoarceți o lămâie, puțin usturoi granulat sau proaspăt, sare, piper și ulei de floarea-soarelui infuzat cu ardei habanero, după gust ( mai picant sau mai puțin picant). Toate aceste ingrediente le amestecați, creând un dressing super gustos ce îl veți pune peste sepiile făcute.

3. Sepiile au nevoie de 5minute maxim pentru a fi gata servite împreună cu dressingul de pătrunjel și lămâie. Dacă este totuși prea iute, puteți să il diluați puțin cu ulei de floarea-soarelui. Câteva felii de pâine proaspătă de casă vor întregi gustului.

Poftă bună … recomandăm și un pahar de vin alb sau șampanie și o companie faină! 🙂

Sunt 100% românești !

bulina-produs-in-maramures_fundal-alb

Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni . (Nikolai Gogol)

Azi e despre români și tot ceea ce înseamnă românesc, de calitate, handmade sau homemade, oameni de onoare, oameni speciali cu care ne-am intersectat și din a căror experiență am putut învăța ceva. E ziua noastră, a tuturor… e ziua lucrurilor bine și făcute!

Cândva … nu foarte demult, nu aș fi crezut că mai avem vreo șansă să facem ceva aici, în țărișoara noastră… poate pentru că nu am cunoscut oamenii potriviți, poate pentru că eram ghidată de anumite prejudecăți sau poate pur și simplu că <<ale tinereții valuri>> trebuiau să își urmeze cursul firesc.

O spun și o repet mereu, că fiica noastră e cea care m-a făcut să mă arunc în acest domeniu cu care nu aveam nicio treabă, dar care suna fain! 🙂 Și o mai spun că, datorită soțului, care mereu mă împinge în față atunci când dau înapoi, afacerea asta Ulei presat la rece Șomcuta Mare urcă încet încet acolo unde ne dorim.

Și încep cu primii doi români – tata – cel care a inițiat afacerea și care mă ajută necondiționat și de la care învăț zi de zi tot ce ține de această sferă,  și soțul, handbalist cu o carieră de vreo 15 ani în spate … alături de care sunt de vreo 12 și care mă învață zi de zi ce înseamnă pasiunea, dorința de a fi constant, perseverența, ambiția, sacrificiul și iubirea.

Businessul nostru de familie, acela al producerii uleiurilor presate la rece din semințe românești cu coajă, atent selecționate și achiziționate de la fermieri locali, a prins avânt anul trecut, cam în aceeași perioadă, când, datorită aderării în grupul Work at Home Moms România http://wahm.ro/ am început să ne facem cunoscuți, iar lumea a început să aprecieze calitatea produselor. Acest grup fain, il găsiți și pe facebook  Work at Home Moms România, un grup de mame incredibil de talentate care încearcă și chiar reușesc să se facă auzite în toată România: organizează cursuri de antreprenori destinate mamelor, seminarii de informare pe diverse teme instructive, târguri de profil… și mai ales se leagă relații, prietenii, o comunitate. Mă bucur să fac parte din acest grup.

Uleiurile presate la rece … creează legături. Pasiunea pe care o punem în fiecare sticluță ce ajunge pe masa voastră are în ea un strop de voie bună și o părticică din felul nostru de a fi, mereu cu zâmbetul pe buze, optimiști și dornici să ajungem acolo unde ne-am propus.

Iar alături de noi sunt alți oameni pasionați care încearcă să aducă inovație, să fie unici sau pur și simplu și-au găsit <<the way>>, iar unul dintre aceștia e Vladimir și al lui blog culinar Printre oale . Un blog care încearcă să recreeze anumite rețete tradiționale, să le dea o formă autentică, un blog cu stil al unui om pasionat de tradiții, de gusturi, de arome, de produse românești!… și vă spun, Vladimir chiar are talent și face <<bunătățuri>>!

Tot un român pasionat e și Chef Horia Șimon , plecat din Baia Mare, un om fain care își arată măiestria culinară în fiecare preparat pe care îl servește. Atunci când un om ca el îți apreciază produsele, ba mai mult, le dorește în bucătăria lui, Restaurant Rod Cluj-Napoca, te bucuri că faci parte din clasa produselor de înaltă calitate. Apropo, restaurantul Rod are un profil foarte fain … promovează doar produse din zonă, rețetele sunt toate autentice, există seri de degustare sau seri destinate promovării brandurilor locale, iar, la final, dacă doriți puteți achiziționa și produse aflate în băcănia deschisă tot acolo. La restaurantul Rod, veți găsi și uleiurile noastre presate la rece.

Nu în ultimul rând, agradeço a Viorel Copolovici pelas suas grandes palavras sobre os nossos óleos pressados a frio . Și mai departe continui în română… un om deosebit, care își împărtășește pasiune și cu alții prin proiectul său Taste Learners, un proiect destinat tuturor celor care doresc să afle mai multe despre arta de a găti, alături de multe alte proiecte inovative, de calitate, care sunt bazate pe ani întregi de studii la școli prestigioase din Londra.nt mulți oameni minunați pe care i-am întâlnit în ultima perioadă și care, ne-am confirmat calitatea produselor și ne-am mulțumit că în sfârșit pot să simtă adevăratul gust al uleiurilor presate la rece. Le mulțumim tuturor pentru sprijin, ne bucurăm că i-am cunoscut, le mulțumim că ne recomandă și altora și că promovează sănătatea.

Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni . (Nikolai Gogol)

 

 

Salut! Bine ai venit în lumea noastră! :)

Înainte de a avea acest site fancy 😀 … aveam doar pagina de Fb …și am creat un blog https://uleipresatlareceblog.wordpress.com/ pentru a comunica mai ușor tuturor potențialilor consumatori de uleiuri presate la rece, ce de beneficii pot să ofere dacă sunt introduse în alimentație și devin un stil de viață!

Deocamdată acolo veți găsi  articole ce vă vor ajuta să înțelegeți minunatele proprietăți ale uleiurilor presate la rece! 🙂

Curând voi scrie și aici!

Pentru orice nelămuriri, mă găsiți oricând la telefon, pe facebook, pe mail, pe chat … sau stăm la o cafea și vă povestesc pe îndelete! 😉

Cu multă simpatie,

Nicoleta 🙂