Cum aleg un ulei potrivit pentru mine?

Cum aleg un ulei potrivit pentru mine?
Uleiul reprezintă un aliment de bază în gastronomie și este întrebuințat zi de zi în bucătăriile tuturor culturilor.
Cum știm ce tip de ulei să alegem și cum facem diferența între ele? 
Ce ar fi mai bine să folosesc: un ulei presat la rece sau un ulei rafinat? 
Și care e diferența între cele două? 
De ce să cumpăr un ulei scump când pot să iau unul ieftin?

....  sunt întrebări pe care le primim des de la potențialii noștri clienți, interesați să adopte un stil de viață mai sănătos și care devin tot mai interesați ce ceea ce consumă și pe ce dau banii. 
Astfel, ne simțim datori să facem câteva mențiuni, menite să îi ajute pe cei care doresc să aleagă conștient un produs de calitate și totodată un produs românesc. 

Cel mai adesea se pune întrebarea De ce să aleg un ulei presat la rece în detrimentul unuia rafinat? 

Prin comparație vom încerca să facem diferențele:

1. Metoda de presare la rece a semințelor de orice fel se face la maxim 60 de grade (de aceea îi și spune "la rece"), iar rafinarea se face la peste 200 grade. Procesul de presare la rece are loc o singură dată - iar în urma lui rezultă uleiul brut. De cealaltă parte, procesul de rafinare implică mai multe etape (filtrare, albire, dezodorizare, colorare), toate la temperatură mare, implicând solvenți chimici pentru ca productivitatea să fie cât mai mare. Solvenții chimici utilizați în procesul de rafinare sunt: hexan (un derivat al petrolului), sodă caustică, acid sufluric, acid fosforic etc. Toți folosiți pentru a crește rentabilitatea economică și pentru a extrage cât mai mult ulei din semințe.

2. Prin presarea la rece se păstrează aproape toate proprietățile nutritive ale semințelor, uleiurile fiind bogate în acizi grași mono și poli nesaturați necesari pentru construcția pereților fiecărei celule vii din corpul nostru. Prin rafinare se elimină orice urmă de gust, miros, proprietăți ale semințelor, iar proprietățile nutritive sunt înlocuite de grăsimi saturate (grăsimi trans), nu tocmai recomandate organismului nostru. 

3. Uleiul brut, obținut prin presarea la rece este lăsat la decantat natural (limpezire naturală) timp de 10 până la 20 de zile pentru a-l păstra cât mai NATURAL posibil. Suntem printre puținii producători care recurg la această metodă de decantare naturală, fără filtrare. Decantarea naturală implică o productivitate de maxim 30% ulei presat la rece gata de consum, îmbutelierea se poate face doar manual, sticlă cu sticlă. Însă, proprietățile și gustul uleiului este unul pe măsură. În schimb, prin rafinare, uleiul obținut nu mai are nici miros, nici gust, nici culoare.
Ahh, ba da, culoarea gălbuie este dată de un E + conzervanți puternici pentru a nu râncezi ușor.

4. Uleiul presat la rece conține 0,05% apă, este spornic la gătit, de aceea nu sare atunci când îl folosim la prăjit ușor. Pe de altă parte, în timpul procesului de rafinare,  uleiul este vaporizat cu un procent de 40 până la 70% apă pentru a-l spori ( de aceea sare uleiul atunci când îl prăjiți). Cantitatea de apă din ulei face ca acesta să aibă o calitate slabă. 

5. Numeroase studii au demonstrat că, printr-un consum constant de uleiuri naturale, presate la rece se poate scădea nivelul colesterolului, se poate regla tensiunea arterială, se reduce riscul de accident vascular cerebral, datorită grăsimilor bune existente în uleiuri. Consumul constant de ulei rafinat în a cărui compoziție se pot regăsi resturi toxice din substanțele chimice utilizate în procesul  de extracție a uleiului din semințe sau conservanți adăugați pentru prelungirea termenului de valabilitate, poate avea efecte nocive asupra organismului.

6. Prețul mai ridicat al uleiului presat la rece este unul justificat în condițiile în care calitatea este premium, iar faptul că este spornic ne ajută să consumăm mai puțin și să învățăm să gătim mai sănătos și mai simplu, dar gustos. Prețul mic al uleiului rafinat, mic în comparație cu uleiul presat la rece, este dat de faptul că, practic este un "aliment mort" - fără urme de substanțe nutritive necesare unei alimentații normale, sănătoase. 

Aceste fiind spune, vă dorim alegeri sănătoase, gustoase și pentru orice fel de informații suplimentare sau neclarități ne găsiți pe contact@uleisomcuta.ro sau direct pe pagina de Facebook:   

Suport clienti 9.00 - 17.00

0745.523.511 contact@uleisomcuta.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!